Σύμη

Χοροί Νοτίου Αιγαίου

Ζερβόδεξος (μορφή Σύμης)

Ζερβόδεξος (μορφή Σύμης)

Σύμη

Σύμη

Ζερβόδεξος

Χορός από τη Σύμη. Λέγεται και “Νανού” από του τραγούδι για τα τοπωνύμια της Σύμης. Το όνομά του το πήρε από την αλλαγή κατεύθυνσης των χορευτών πότε προς τα ζερβά (αριστερά) και πότε προς τα δεξιά. Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με κατεύθυνση αμφίδρομη. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει γυναίκες μεταξύ των αντρών, με πρωτοχορευτή καθώς και τελευταίο του χορού πάντα άντρα. Η λαβή είναι με το χέρια τεντωμένα κάτω. Επιπλέον, να τονίσουμε ότι είναι ένας εύθυμος χορός που τον παράγγελναν στις πρωινές ώρες, όταν πια είχαν όλοι κουραστεί, ώστε να ζωντανέψει και πάλι το γλέντι, καθώς οι συνεχείς στροφές συμβάλλουν στην εύθυμη ατμόσφαιρα του χορού, πολύ περισσότερο όταν, συχνά, ο λυράρης κατευθύνει τους χορευτές έξω από το σπίτι, το καφενείο ή την πλατεία, όπου γίνεται το γλέντι ή πάνω σε τοίχους, σε ρυάκια κλπ.. Επισημαίνεται ότι στη σύγχρονη χορογράφησή του έχει και κίνηση μέσα-έξω στο ρεφρέν του τραγουδιού “Νανού” με άρση των χεριών στο ύψος των ώμων.

Ίσσος (γενική μορφή Δωδεκανήσου)

Ίσσος (γενική μορφή Δωδεκανήσου)

Αγαθονήσι,Αστυπάλαια,Κάρπαθος,Κάσος,Λειψοί,Λέρος,Μεγίστη,Νίσυρος,Πάτμος,Ρόδος,Σύμη,Τήλος,Χάλκη

Αγαθονήσι

Ίσσος

Χορός που συναντάται σε όλα τα Δωδεκάνησα, μάλλον με προέλευση από την Κάλυμνο. Γράφεται και “Ίσος” ή “Ίσιος” αλλά ανά νησί έχει και άλλο όνομα συνήθως από το όνομα του σκοπού που το συνοδεύει:”Σιανός” στην Πάτμο, “Ομπρός” ή “Αποστολίτικο” σε Νίσυρο, “Του Άη Παντελεήμονα” σε Τήλο, “Λέρικος” σε Λέρο, “Μελαχροινό” ή “Σιανός” σε Κω κλπ. Συνήθως τον παραγγέλουν στα όργανα ως “Λέρικο”, “Αποστολίτικο” ή “Καλύμνικο”. Το όνομά του προέρχεται από το αργό, στρωτό βήμα του. Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με κατεύθυνση αντιωρολογιακή. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει γυναίκες μεταξύ των αντρών, με πρωτοχορευτή καθώς και τελευταίο του χορού πάντα άντρα. Η λαβή είναι σταυρωτή με το αριστερό χέρι πάνω από το δεξί χέρι του επόμενου χορευτή.

Σούστα (μορφή Σύμης)

Σούστα (μορφή Σύμης)

Σύμη

Σύμη

Χορός που συναντάται σε όλα τα Δωδεκάνησα (μορφή Σύμης). Λέγεται και ”Και πού ‘σαι, και να ‘μαι” ή “Πού ‘σαι, να ‘μαι”. Το όνομά του προέρχεται από την επιτόπια παλινδρομική κίνηση των χορευτών που λέγεται σουστάρισμα. Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με κατεύθυνση αντιωρολογιακή. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει γυναίκες μεταξύ των αντρών, με πρωτοχορευτή καθώς και τελευταίο του χορού πάντα άντρα. Η λαβή είναι σταυρωτή με το αριστερό χέρι πάνω από το δεξί χέρι του επόμενου χορευτή. Ενώ χορεύουν “Σούστα” στον χορευτικό κύκλο, ένας χορευτής πηγαίνει στο κέντρο του κύκλου και κορτάρει τη χορεύτρια που θέλει να χορέψει, οπότε καταλήγουν να χορεύουν ως ζεύγος στο κέντρο. Υπάρχει όμως και το λεγόμενο “κόψιμο” που αναφέρεται σε κάποιον άλλο χορευτή ο οποίος πηγαίνει με χορεύοντας προς την κοπέλα που χορεύει κρατώντας στα χέρια του τεντωμένο ένα μαντήλι, και έτσι αντικαθιστά τον πρώτο χορευτή, ο οποίος είναι υποχρεωμένος ν’ αποχωρήσει. Ανάλογη διαδικασία υπάρχει στο “Μπάλλο” της Νάξου και λέγεται “(Μ)παρντό(ν)”.

Συρτός (Άσσος Σύμης)

Άσσος

Σύμη

Σύμη

Πανελλήνιος χορός όπως αποδίδεται στη Σύμη. Το όνομά του το πήρε πιθανότατα από τη διάταξη των χορευτών, όπου ο πρώτος “σύρει”, τραβάει, κατευθύνει τους υπόλοιπους. Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με κατεύθυνση αντιωρολογιακή. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει μία γυναίκα μεταξύ δύο αντρών. Εντάσσεται στην ενότητα χορών που ονομάζεται ‘Άσσος” ή “Κομμενός” και περιλαμβάνει ακόμα “Μπάλλο” (ή “Κοφτό”) και “Σούστα” (ή “Μοναχικό”). Χορεύεται πάντα με τρία άτομα (δύο άντρες και μία γυναίκα), και ο ένας άντρας αποχωρεί όταν ξεκινήσει ο “Μπάλλος”.

Καλαματιανός (τύπος γενικός)

Καλαματιανός (γενική μορφή)

Αγαθονήσι,Αμοργός,Ανάφη,Άνδρος,Αντίπαρος,Αστυπάλαια,Θήρα,Ίος,Κάλυμνος,Κάρπαθος,Κάσος,Κέα,Κίμωλος,Κύθνος,Κως,Λειψοί,Λέρος,Μεγίστη,Μήλος,Μύκονος,Νάξος,Νίσυρος,Πάρος,Πάτμος,Ρόδος,Σέριφος,Σίκινος,Σίφνος,Σύμη,Σύρος,Τήλος,Τήνος,Φολέγανδρος,Χάλκη

Αγαθονήσι

Καλαματιανός

Πανελλήνιος χορός με καταγωγή από τη Ρούμελη και το Μωρηά. Λέγεται και “Συρτός” κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη και σε μερικά νησιά προφέρεται και ως “Καλαμαθιανός”. Το όνομά του το πήρε πιθανότατα από το τραγούδι “Μαντήλι Καλαματιανό”. Έχει μουσικό μέτρο 7/8. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με κατεύθυνση αντιωρολογιακή. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει γυναίκες μεταξύ των αντρών, με πρωτοχορευτή καθώς και τελευταίο του χορού πάντα άντρες. Η λαβή είναι από τις παλάμες στο ύψος των ώμων. Επισημαίνεται ότι στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη πάντα ο τελευταίος χορευτής είναι άντρας καθώς και ότι σε μερικές περιπτώσεις, ιδίως τις Απόκριες, μπορεί η λαβή να είναι και από τους ώμους.

elΕλληνικά