Κάρπαθος

Χοροί Νοτίου Αιγαίου

Γονατιστός

Γονατιστός

Κάρπαθος

Κάρπαθος

Γονατιστός

Χορός από την Κάρπαθο. Το όνομά του προέρχεται από το ιδιαίτερο γονάτισμα στο βήμα. Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με κατεύθυνση αντιωρολογιακή. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει γυναίκες μεταξύ των αντρών, με πρωτοχορευτή καθώς και τελευταίο του χορού πάντα άντρα. Η λαβή είναι σταυρωτή με το αριστερό χέρι πάνω από το δεξί χέρι του επόμενου χορευτή. Επισημαίνεται ότι στο γλέντι της Καρπάθου ο Γονατιστός ακολουθεί τον “Σιανό” κα προετοιμάζει το σώμα για τον “Πάνω χορό”.

Ζερβόδεξος (μορφή Καρπάθου)

Ζερβόδεξος (μορφή Καρπάθου)

Κάρπαθος

Κάρπαθος

Ζερβόδεξος

Χορός από τη κεντρική Κάρπαθο. Το όνομά του το πήρε από την αλλαγή κατεύθυνσης των χορευτών πότε προς τα ζερβά (αριστερά) και πότε προς τα δεξιά. Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με κατεύθυνση αμφίδρομη. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει γυναίκες μεταξύ των αντρών, με πρωτοχορευτή καθώς και τελευταίο του χορού πάντα άντρα. Η λαβή είναι σταυρωτή με το δεξί χέρι πάνω από το αριστερό του επόμενου χορευτή. Επισημαίνεται ότι ο χορός αυτός παρουσιάζεται μόνο από τις χορευτικές ομάδες του νησιού και δε χορεύεται στα γλέντια.

Ζερβός (μορφή Ολύμπου Καρπάθου)

Ζερβός (μορφή Ολύμπου Καρπάθου)

Κάρπαθος

Κάρπαθος

Ζερβός

Χορός από την Κάρπαθο (παραλλαγή Ολύμπου). Το όνομά του το πήρε από την κατεύθυνση των χορευτών προς τα ζερβά (αριστερά). Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με φορά ωρολογιακή. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει γυναίκες μεταξύ των αντρών, με πρωτοχορευτή καθώς και τελευταίο του χορού πάντα άντρα. Η λαβή είναι σταυρωτή με το δεξί χέρι πάνω από το αριστερό του επόμενου χορευτή. Επισημαίνεται ότι είναι χορός που χορεύεται στο τέλος κάθε γλεντιού και ότι, λόγω προκαταλήψεων για το όνομά του, δεν χορεύονταν στους γάμους και τα βαφτίσια.

Ζερβός (μορφή κεντρικής Καρπάθου)

Ζερβός (μορφή κεντρικής Καρπάθου)

Κάρπαθος

Κάρπαθος

Ζερβός

Χορός από την Κάρπαθο (παραλλαγή κεντρικής Καρπάθου). Το όνομά του το πήρε από την κατεύθυνση των χορευτών προς τα ζερβά (αριστερά). Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με φορά ωρολογιακή. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει γυναίκες μεταξύ των αντρών, με πρωτοχορευτή καθώς και τελευταίο του χορού πάντα άντρα. Η λαβή είναι σταυρωτή με το δεξί χέρι πάνω από το αριστερό του επόμενου χορευτή. Επισημαίνεται ότι είναι χορός που χορεύεται στο τέλος κάθε γλεντιού και ότι, λόγω προκαταλήψεων για το όνομά του, δεν χορεύονταν στους γάμους και τα βαφτίσια.

Ζερβός (μορφή Κατοχωρίτικη)

Ζερβός (μορφή Κατοχωρίτικη Καρπάθου)

Κάρπαθος

Κάρπαθος

Ζερβός

Χορός από την Κάρπαθο (παραλλαγή Κατοχωρίτικη). Το όνομά του το πήρε από την κατεύθυνση των χορευτών προς τα ζερβά (αριστερά). Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με φορά ωρολογιακή. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει γυναίκες μεταξύ των αντρών, με πρωτοχορευτή καθώς και τελευταίο του χορού πάντα άντρα. Η λαβή είναι σταυρωτή με το δεξί χέρι πάνω από το αριστερό του επόμενου χορευτή. Επισημαίνεται ότι είναι χορός που χορεύεται στο τέλος κάθε γλεντιού και ότι, λόγω προκαταλήψεων για το όνομά του, δεν χορεύονταν στους γάμους και τα βαφτίσια.

elΕλληνικά