Αμοργός

Χοροί Νοτίου Αιγαίου

Κίτσος

Αμοργός

Αμοργός

Αντρικός χορός από τα Κατάπολα της Αμοργού. Το όνομά του προέρχεται από το στεριανό τραγούδι “Του Κίτσου η μάνα κάθονταν” που παλιότερα τραγουδιόταν στην Αμοργό. Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με κατεύθυνση αντιωρολογιακή. Η λαβή είναι από τους ώμους.

Νικκεντρέ (μορφή Αμοργού)

Αμοργός

Αμοργός

Αντρικός χορός από τη Λαγκάδα Αιγιάλης Αμοργού. Το όνομά του ίσως σημαίνει “ένα και τρία”. Έχει μουσικό μέτρο 2/4.Το χορευτικό σχήμα είναι ευθεία με κατεύθυνση αμφίδρομη. Η λαβή είναι από τους ώμους. Εντάσσεται στο χορευτικό μέρος του εθίμου του “Καπετάνιου”. Σύγχρονα χορεύεται χορογραφημένα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σούστα (μορφή Αμοργού)

Σούστα (μορφή Αμοργού)

Αμοργός

Αμοργός

Χορός των νησιών του Αιγαίου, όπως αποδίδεται στην Αμοργό. Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με κατεύθυνση αντιωρολογιακή, όμως στη σύγχρονη χορογραφία της έχει ζευγάρια που χορεύουν σε παράταξη, κάνουν αλλαγή κατεύθυνσης και τέλος δημιουργία κλειστού κύκλου. Έτσι ο χορός ξεκινάει ζευγαρωτός και καταλήγει με τα ζευγάρια να πιάνονται και να χορεύουν συρτό. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει ζευγάρια (άντρα-γυναίκα), στοιχισμένα να εκτελούν κοινές φιγούρες. Η λαβή είναι από τις παλάμες, με τα χέρια στο ύψος των ώμων και στο τέλος από τους ώμους. Να τονίσουμε ότι η “Σούστα” στις Κυκλάδες χορεύεται συνήθως με συγκεκριμένη μελωδία “Συρτού”, και δεν είναι απαραίτητα γρήγορος χορός.

Συρτός (μορφή Αμοργού)

Συρτός (μορφή Αμοργού)

Αμοργός

Αμοργός

Πανελλήνιος χορός όπως αποδίδεται σύγχρονα στην Αμοργό και τις Μικρές Κυκλάδες. Το όνομά του το πήρε πιθανότατα από τη διάταξη των χορευτών, όπου ο πρώτος “σύρει”, τραβάει, κατευθύνει τους υπόλοιπους. Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με κατεύθυνση αντιωρολογιακή. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει γυναίκες μεταξύ των αντρών, με πρωτοχορευτή καθώς και τελευταίο του χορού πάντα άντρες. Η λαβή είναι από τις παλάμες, με τα χέρια στο ύψος των ώμων. Συνήθως ακολουθείται από τον “Μπάλλο”.

Καλαματιανός (τύπος γενικός)

Καλαματιανός (γενική μορφή)

Αγαθονήσι,Αμοργός,Ανάφη,Άνδρος,Αντίπαρος,Αστυπάλαια,Θήρα,Ίος,Κάλυμνος,Κάρπαθος,Κάσος,Κέα,Κίμωλος,Κύθνος,Κως,Λειψοί,Λέρος,Μεγίστη,Μήλος,Μύκονος,Νάξος,Νίσυρος,Πάρος,Πάτμος,Ρόδος,Σέριφος,Σίκινος,Σίφνος,Σύμη,Σύρος,Τήλος,Τήνος,Φολέγανδρος,Χάλκη

Αγαθονήσι

Καλαματιανός

Πανελλήνιος χορός με καταγωγή από τη Ρούμελη και το Μωρηά. Λέγεται και “Συρτός” κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη και σε μερικά νησιά προφέρεται και ως “Καλαμαθιανός”. Το όνομά του το πήρε πιθανότατα από το τραγούδι “Μαντήλι Καλαματιανό”. Έχει μουσικό μέτρο 7/8. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με κατεύθυνση αντιωρολογιακή. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει γυναίκες μεταξύ των αντρών, με πρωτοχορευτή καθώς και τελευταίο του χορού πάντα άντρες. Η λαβή είναι από τις παλάμες στο ύψος των ώμων. Επισημαίνεται ότι στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη πάντα ο τελευταίος χορευτής είναι άντρας καθώς και ότι σε μερικές περιπτώσεις, ιδίως τις Απόκριες, μπορεί η λαβή να είναι και από τους ώμους.

elΕλληνικά