Ρόδος

Χοροί Νοτίου Αιγαίου

Βλάχα (μορφή Ρόδου)

Βλάχα (μορφή Ρόδου)

Ρόδος

Ρόδος

Βλάχα

Αποκριάτικος χορός από το χωριό της Απολλακιάς (όπου υπάρχει και τραγούδι) αλλά και στα Σιάννα και Μονόλιθο, χωριά της Ρόδου που είναι απέναντι από το νησί της Χάλκης απ’ όπου προέρχεται και ο χορός. Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με κατεύθυνση αντιωρολογιακή. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει γυναίκες μεταξύ των αντρών, με πρωτοχορευτή καθώς και τελευταίο του χορού πάντα άντρα. Η λαβή είναι από τους ώμους ή σταυρωτή με το αριστερό χέρι πάνω από το δεξί.

Γαϊτάνι (αστική μορφή)

Γαϊτάνι (αστική μορφή)

Ρόδος

Ρόδος

Γαϊτάνι

Γαμήλιος γυναικείος χορός από τη Ρόδο. Λέγεται και “Γατάνι” ή “Γαϊτανάκι”. Το όνομά του προέρχεται από τη μεσαιωνική λέξη «γαϊτάνιν», που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία (ίσως σχετίζεται με την πόλη Gaeta της Ιταλίας, ιωνική αποικία γνωστή για την παραγωγή κορδέλας). Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο. Η κατεύθυνση της ομάδας είναι αντιωρολογιακή. Η λαβή είναι σταυρωτή με το αριστερό χέρι πάνω από το δεξί χέρι του επόμενου χορευτή. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο βήμα θεωρείται χορογράφημα σύγχρονο το οποίο όμως διδάσκονταν στο σχολείο (το λεγόμενο “αστικό” γαιτανάκι της πόλης της Ρόδου).

Γαϊτάνι (μορφή Αφάντου)

Γαϊτάνι (μορφή Αφάντου)

Ρόδος

Ρόδος

Γαϊτάνι

Γαμήλιος γυναικείος χορός από τη Ρόδο (παραλλαγή από του Αφάντου) . Λέγεται και “Γατάνι” ή “Γαϊτανάκι”. Το όνομά του προέρχεται από τη μεσαιωνική λέξη «γαϊτάνιν», που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία (ίσως σχετίζεται με την πόλη Gaeta της Ιταλίας, ιωνική αποικία γνωστή για την παραγωγή κορδέλας). Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο. Η κατεύθυνση της ομάδας είναι αντιωρολογιακή. Η λαβή είναι σταυρωτή με το αριστερό χέρι πάνω από το δεξί χέρι του επόμενου χορευτή

Ζερβόδεξος (μορφή Αφάντου Ρόδου)

Ρόδος

Ρόδος

Ζερβόδεξος

Χορός από το χωριό Αφάντου της Ρόδου. Το όνομά του το πήρε από την αλλαγή κατεύθυνσης των χορευτών πότε προς τα ζερβά (αριστερά) και πότε προς τα δεξιά. Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με κατεύθυνση αμφίδρομη το οποίο αλλάζει κατά τη διάρκεια του χορού σε δύο ομόκεντρους κύκλους οι οποίοι έχουν αντίθετοι φορά. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει γυναίκες μεταξύ των αντρών, με πρωτοχορευτή καθώς και τελευταίο του χορού πάντα άντρα. Η λαβή είναι με το αριστερό χέρι πάνω από τον δεξιό ώμο τους κρατώντας συνήθως μαντίλι του οποίου την άκρη ρίχνουν στην πλάτη τους, την άκρη του οποίου κρατά με το δεξί χέρι ο επόμενος χορευτής ή χορεύτρια. Επιπλέον, να τονίσουμε ότι είναι ένας εύθυμος χορός που τον παράγγελναν στις πρωινές ώρες, όταν πια είχαν όλοι κουραστεί, ώστε να ζωντανέψει και πάλι το γλέντι, καθώς οι συνεχείς στροφές συμβάλλουν στην εύθυμη ατμόσφαιρα του χορού, πολύ περισσότερο όταν, συχνά, ο λυράρης κατευθύνει τους χορευτές έξω από το σπίτι, το καφενείο ή την πλατεία, όπου γίνεται το γλέντι ή πάνω σε τοίχους, σε ρυάκια κλπ.

Ζερβόδεξος (μορφή Καλυθιών Ρόδου)

Ζερβόδεξος (μορφή Καλυθιών Ρόδου)

Ρόδος

Ρόδος

Ζερβόδεξος

Αποκριάτικος χορός από το χωριό Καλυθιές της Ρόδου. Το όνομά του το πήρε από την αλλαγή κατεύθυνσης των χορευτών πότε προς τα ζερβά (αριστερά) και πότε προς τα δεξιά. Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο όλοι μαζί  ή ανά τριάδες- τετράδες που άλλαζαν μεταξύ τους θέσεις κατά το γρήγορο μέρος της μουσικής, με κατεύθυνση αμφίδρομη. Η διάταξη των χορευτών περιλαμβάνει γυναίκες μεταξύ των αντρών, με πρωτοχορευτή καθώς και τελευταίο του χορού πάντα άντρα. Η λαβή είναι σταυρωτή με το αριστερό χέρι πάνω από το δεξί χέρι του επόμενου χορευτή ή χορεύτριας.

en_GBEnglish (UK)