Χοροί

Ελληνικοί χοροί
Κορίτσι ροδοκόκκινο

Κορίτσι Ροδοκόκκινο

Τήλος, Ελλάδα

Τήλος

Γυναικείος χορός από τη Τήλο. Το όνομά του προέρχεται από τον τρόπο λαβής . Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο. Η κατεύθυνση της ομάδας είναι αντιωρολογιακή. Η λαβή είναι σταυρωτή με το αριστερό χέρι πάνω από το δεξί χέρι της επόμενης χορεύτριας.

Πιπέρι (μορφή Κορώνου Νάξου)

Πιπέρι (μορφή Κορώνου Νάξου)

Νάξος

Νάξος

Πανελλήνιος αντρικός αποκριάτικος χορός (μορφή Κορώνου Νάξου). Το όνομά του οφείλεται στο ομώνυμο τραγούδι “Πως το τρίβουν το πιπέρι”. Έχει μουσικό μέτρο 7/8. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με κατεύθυνση αντιωρολογιακή. Η λαβή είναι από τους ώμους αλλά οι χορευτές χωρίζονται και χορεύουν ελευθέρα, ανάλογα με τα παραγγέλματα του πρώτου. Η διαδικασία είναι ανάλογη με τις πιο πολλές περιοχές της χώρας: οι άντρες κρατιόνται στους ώμους και τραγουδάνε ενώ ο πρώτος κρατάει ζωνάρι και τιμωρεί όποιους παραβαίνουν τις οδηγίες του τραγουδιού.

Γαϊτάνι (αστική μορφή)

Γαϊτάνι (αστική μορφή)

Ρόδος

Ρόδος

Γαϊτάνι

Γαμήλιος γυναικείος χορός από τη Ρόδο. Λέγεται και “Γατάνι” ή “Γαϊτανάκι”. Το όνομά του προέρχεται από τη μεσαιωνική λέξη «γαϊτάνιν», που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία (ίσως σχετίζεται με την πόλη Gaeta της Ιταλίας, ιωνική αποικία γνωστή για την παραγωγή κορδέλας). Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο. Η κατεύθυνση της ομάδας είναι αντιωρολογιακή. Η λαβή είναι σταυρωτή με το αριστερό χέρι πάνω από το δεξί χέρι του επόμενου χορευτή. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο βήμα θεωρείται χορογράφημα σύγχρονο το οποίο όμως διδάσκονταν στο σχολείο (το λεγόμενο “αστικό” γαιτανάκι της πόλης της Ρόδου).

Πιπέρι (μορφή Λέρου)

Πιπέρι (μορφή Λέρου)

Λέρος

Λέρος

Πανελλήνιος αντρικός αποκριάτικος χορός (μορφή Λέρου). Το όνομά του οφείλεται στο ομώνυμο τραγούδι “Πως το τρίβουν το πιπέρι”. Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο με κατεύθυνση αντιωρολογιακή. Η λαβή είναι από τους ώμους αλλά οι χορευτές χωρίζονται και χορεύουν ελεύθερα, ανάλογα με τα παραγγέλματα του πρώτου. Στη Λέρο, ο χορός εντάσσεται στο δρώμενο “Καμουτζέλες” και η διαδικασία είναι ανάλογη με τις πιο πολλές περιοχές της χώρας: οι άντρες κρατιόνται στους ώμους και τραγουδάνε ενώ ο πρώτος κρατάει ζωνάρι και τιμωρεί όποιους παραβαίνουν τις οδηγίες του τραγουδιού.

Γαϊτάνι (μορφή Αφάντου)

Γαϊτάνι (μορφή Αφάντου)

Ρόδος

Ρόδος

Γαϊτάνι

Γαμήλιος γυναικείος χορός από τη Ρόδο (παραλλαγή από του Αφάντου) . Λέγεται και “Γατάνι” ή “Γαϊτανάκι”. Το όνομά του προέρχεται από τη μεσαιωνική λέξη «γαϊτάνιν», που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία (ίσως σχετίζεται με την πόλη Gaeta της Ιταλίας, ιωνική αποικία γνωστή για την παραγωγή κορδέλας). Έχει μουσικό μέτρο 2/4. Το χορευτικό σχήμα είναι τόξο. Η κατεύθυνση της ομάδας είναι αντιωρολογιακή. Η λαβή είναι σταυρωτή με το αριστερό χέρι πάνω από το δεξί χέρι του επόμενου χορευτή

elΕλληνικά